Därför gjorde vi musik av Umeås klimatångest

För att bromsa den globala uppvärmningen måste vi minst halvera koldioxidutsläppen till 2030. Halvera. Det kan ju ge vem som helst klimatångest. Men klimatångest kan också vara något bra, en drivkraft för att arbeta för förändring.

Vi ville se om det gick att göra något positivt av Umeåbornas oro för klimatet, och tog hjälp av musikproducenten och artisten Alexander ”Academics” Juneblad för att få svar på frågan: Hur låter Umeås klimatångest?

Steg 1: Ångestinsamling

Vi riggade ett ljudbås i centrala Umeå och lät Umeåbor själva sätta ljud på sin klimatångest. Djupa suckar, avgrundsvrål och uppgivna skratt – uttrycken var lika varierade som intensiva och blev underlaget till låten ”Uåååh!”.

Steg 2: Lämna över

Ljudinspelningar lämnades över till musikproducenten Alexander ”Academics” Juneblad, som bland annat ligger bakom artister som Cleo, Trainspotters och P3-guldvinnaren Fricky.

Steg 3: Musikskapande

Med hjälp av samplingarna skapade Alexander Juneblad låten ”Uåååh!” – en sorgsen, men samtidigt rytmisk och hoppfull tolkning av Umeåbons ångestuttryck.

– Jag har fruktansvärd klimatångest, och domedagsångest, och jag tror att det här är den enda av dem som faktiskt kan bli en realitet. Jag försökte bara dyka in i den sortens melankoli, och längtan till att man skulle kunna lösa det. Det försökte jag hitta i musiken, en sorts dröm om att det kan bli…bra, säger Alexander Juneblad.

Till sin hjälp har Alexander även haft två andra musikproducenter från Umeå, Kim Wallén och Pierre Dackmo. Låten är mixad och mastrad på Zebra Studios Umeå. 

Resultatet – låten Uåååh! – hittar du på bland annat Spotify, Tidal och Apple Music. 

Artist: Klimatorientering

Låt: The Uåååh-song

Låtskrivare: Alexander Juneblad

Musikproduktion och ljudmix: Alexander Juneblad, Pierre Dackmo och Kim Wallén

Mastering: Kim Wallén, Zebras Studios Umeå

Därför undersöker vi Umeåbornas konsumtion

Vår livsstils klimatpåverkan lyfts allt oftare i debatten. Genom att förstå vad som orsakar de största utsläppen kan vi göra förändringar som har stor effekt.

Läs mer

Så har vi räknat ut klimatpåverkan

Vi skickade vår enkät till 4 004 Umeåbor mellan 20 och 84 år som var slumpvis utvalda för att statistiskt representera ett snitt av Umeås befolkning.

Läs mer

Så har vi delat upp Umeås områden

De olika områdena på webbplatsen är indelade efter så kallade nyckelkodsområden, eller delområden som de också kan kallas.

Läs mer
Klimatorientering.se